Näillä vinkeillä teet aikaa itsellesi — ja pysyt suunnitelmissasi!

Onko täällä muita arjen aikatauluttajia? En aina ole ollut suunnittelun ja ennakoimisen fani, koska asioiden sitominen kalenteriin tuntui ajatuksena stressaavalta: en ehkä halua tietää miten käytän jokaisen hetken kun päivän pakolliset velvoitteet on kerran hoidettu. Haluan kuitenkin voida hyvin ja liikkua vapaasti, ja tähän tarvitsen säännöllistä pilatesta.

Tekisinkö harjoituksen tänään kotona, vai ilmoittautuisinko tunnille myöhemmin viikolla? Minun kohdallani valinnan vapaus johtaa liian helposti siihen, että kun omia menoja ja harrastuksia ei ole kalenterissa, kaikki muu alkaa venyä ja ottaa tilaa. Pilatestreeni jää tekemättä, koska kalenteri on täysi, lähteminen tai läppärin sulkeminen viivästyy, puhelin ei irtoa kädestä, tai sohvalta ei jaksa enää nousta. Olen kertonut aiemmin, miten hyvä olen välttelemään asioiden tekemistä — siis myös sellaisten, mitä haluaisin tehdä! Miksi olemmekin niin usein niin valmiita joustamaan omasta hyvinvoinnistamme? Jos haluat harjoitella pilatesta, käydä lenkillä tai oppia soittamaan huuliharppua, miksi se on viimeinen asia prioriteettien listalla?

Tee suunnitelma ja pysy siinä!

Pelkkä motivaatio ei yksin riitä muuttamaan tai ylläpitämään rutiineja, asettamaan rajoja tai ottamaan aikaa, kun aika on muutenkin aina kortilla. Mutta yllättäen kun itselleen tärkeitä asioita alkaa priorisoimaan, myös stressiä niiden suorittamisesta on vähemmän.

Kun kysyin pilatesporukalta toimivinta tapaa varmistaa, että omalle harjoitukselle jää aikaa, vastaus oli selkeä ja yksimielinen. Tässä siis jo toimivaksi havaittuja tapoja raivata omaa aikaa niin, että suunnitelma myös pitää!

1. Varaa harjoitukselle aika kalenteriin – Tämä on liian yksinkertainen ollakseen toimimatta. Kun oma aika on kalenterissa, siihen ei buukata mitään päälle!

2. Jos aloittaminen on vaikeaa, kannattaa tehdä varaus ohjatulle tunnille – Näin et joudu miettimään, jaksatko vai etkö. Sinun pitää vain olla paikalla kun tunti alkaa, loppu kyllä hoituu itsestään.

3. Mitä pidemmälle suunnitelmat on tehty, sitä todennäköisemmin ne myös pitävät – Varaa vakioaika tunnille tai vielä tärkeämpää: jos aikataulusi on vaihteleva, varaa esim. 1-2 kk treenit yhdellä kertaa. Muut velvoitteet ja menot on helpompi aikatauluttaa tämän jälkeen.

4. Eikö aikaa todella ole? Vähimmillään pilatesharjoituksen tekee 30 minuutissa, ja esimerkiksi Pilates Online -tunnin kesto on 50 minuuttia. Kun tingit omasta ajastasi, mihin tämä aika kuluu? Mikä on viikottainen ruutuaikasi? Entä kuinka monta jaksoa katsot lempiohjelmaasi Netflixistä? Onko viikossa yksi sellainen päivä, jolloin työt voisi lopettaa ajoissa, tai aamulla torkuttaa vähemmän?

5. Tunnista kompastuskivesi – mikä on sinulle se toimivin tapa ja mikä yksittäinen asia haittaa tämän toteutumista? Minä tiedän, että omat pilatesharjoitukset tulee tehtyä varmemmin, kun minulla on varaus oman opettajani kanssa. Säännöllinen yksityistunti pitää motivaatiota yllä ja yhteistreenit muiden kanssa tuovat tosi paljon lisäbuustia tekemiseen. Silloin kun harjoitus pitää tehdä omatoimisesti, vaatii se minulta enemmän eforttia että todella löydän itseni studiolta tai kotimatolta. Siksi nämäkin harjoitukset löytyy kalenterista, yleensä joka viikko samaan aikaan.

6. Pidä mielessä miksi teet, mitä teet – Tämä toimii varsinkin silloin, kun säännöllisyys on koetuksella. Meillä kaikilla tulee aikoja jolloin ei yksinkertaisesti huvita! Mieti silloin, missä tilanteissa olet huomannut säännöllisen pilatesharjoittelun olleen hyödyksi? Millainen on vointisi pilateksen jälkeen verrattuna siihen, kun sitä ei ole tullut tehtyä?

7. Joskus tauko/lepo on tarpeen. Pidä viikon huilitauko, nauti kesästä ja nuku paljon. Mutta varmista, että seuraavat harjoitukset löytyvät jo kalenterista koska aloittaminen uudestaan voi olla vielä vaikeampaa.

8. Sinä riität sellaisenaan! – Kannustan kaikkia madaltamaan niitä odotuksia ja vaatimuksia, joita itselle asetamme myös vapaa-ajan harjoitteluun liittyen. Pilates auttaa meitä liikkumaan vapaammin ja on yksi onnellisen arjen rakennuspalikoista. Riittää että lähtee liikkeelle, tulee lämmin, tulee hiki. Kehitys ja muutos on väistämätöntä kun saavut paikalle ennakkoluulottomasti ja säännöllisesti. Jos haluat asettaa suurempia tavoitteita, niistä voidaan jutella esimerkiksi yksityistunnilla.

Kokeile itse ja katso, miltä tuntuu 1 tai 2 kuukauden päästä. Kerro minulle, jos listalta puuttuu jotakin hyödyllistä!

♡ Hanna

Previous
Previous

Aloittamisen vaikeus mutta miksi se on parasta?

Next
Next

Playlist #5: Summer Soul Deep