Miksi kannattaa olla huono? Pilateksen aloittaminen ei vaadi erikoistaitoja

Nuorempana minun oli aina hirveän vaikea, melkein mahdotonta ajatella aloittavani jotain uutta jos en etukäteen tiennyt, miten se tulee toimimaan tai miten asiat tehdään “oikein”. Jännitin epäonnistumista tai että teen itsestäni hölmön. Ongelma tämmöisessä ajattelussa on tietenkin se, että uudet asiat ja kokemukset jäävät puuttumaan elämästä.

En muista miten tai miksi tämä on ajan myötä muuttunut, vaikka kamppailen näiden sisäisten äänien kanssa välillä edelleenkin. Kuitenkin nykyisin kysyn itseltäni, että mikä on pahinta mitä voi tapahtua? Mitä uuden asian kokeileminen vähimmillään vaatii? Miettimättä sitä olenko hyvä, onnistunko vai en, vaan mitä konkreettisia asioita tarvitaan aloittamiseen?

Esimerkki: pilateksen aloittaminen vaatii sen, että on jokin alusta, missä sitä tehdä, eli vähintään lattia. Tämän lisäksi tarvitaan joku, joka opettaa. Myöhemmin opettajakaan ei ole välttämätön, jotta pilatesta voi tehdä!

Kumpi on pahempi: se että en osaa nyt, vai se että en koskaan edes aloita?

Huomaan tämän oikein tekemisen paineen usein työssäni, sekä asiakkaissani että omissa harjoituksissani. Pilateksessa haluamme liikuttaa kehoa ja tehdä liikkeitä tarkasti, jotta niistä saadaan itselle paras hyöty. Mutta kun liikumme uudella tavalla, emme voikaan vain tahdonalaisesti käskyttää lihaksia tekemään mitä haluamme – tämä on tietenkin jonkinlainen tavoite, mutta se vaatii toistoa, toistoa ja toistoa.

Ja miksi asioiden toistaminen sitten olisi huono juttu? Palaamme jälleen lempiaiheeseeni eli perusteisiin. Pilateksen perusliikkeet opettavat meille taitoja, joita tarvitsemme harjoittelun edetessä. Vaikka vahvistuessamme opimme myös haastavampia liikkeitä, perusteiden tekemistä ei lopeteta koskaan, eli miksi siis kiirehtiä?

Omalla kohdallani opettavaista on ollut juuri se, etten voi itse etukäteen päättää, missä tahdissa kehityn/vahvistun/pystyn johonkin. Puhuin tästä myös pari päivää sitten Instalivessä, kun minulta kysyttiin, että ärsyttääkö ohjaaminen kun asiakas ei kehity. Vastaus on tietenkin: EI ole mahdollista olla kehittymättä jossakin, mitä tekee säännöllisesti!

Miksi kannattaa olla huono pilateksessa?

Haluan heittää ilmoille vielä toisen syyn, miksi kannattaa olla “huono” pilateksessa. Kun harjoittelen pilatesta ja haastan kehoani liikkumaan, minusta tulee parempi jossakin muussa arkisessa asiassa: käveleminen helpottuu, liukastelu vähenee, nousen sängystä helpommin, palaudun työpäivästä, juoksen/hiihdän/tanssin/luistelen/___________ kevyemmin ja ilman loukkaantumisia. Tämä on se isoin palkinto!

♡ Hanna


Jos tarvitset apua alkuun pääsemisessä älä epäröi ottaa yhteyttä. Voit varata maksuttoman, 30min tutustumisen jos et vielä tiedä onko pilates sun juttu, tai mikä olisi sinulle paras tapa aloittaa.

Haluan jo aloittaa, mutta miten? Seuraava kolmen kerran Pilates Online -starttikurssi alkaa torstaina 8.4. klo 19:10. Kurssilla opetellaan perusteita ja liikutaan matalalla kynnyksellä – luvalla saa olla huono 🥰. Lisätiedot löytyvät Facebookista. Ja varaamaan pääsee tästä.

Jos sinun on vaikea keskittyä ryhmässä tai haluat alusta asti huomiota yksilöllisiin tarpeisiisi, voit aloittaa yksityistuntien starttipaketilla.

Previous
Previous

Rutiiniksi pilates – kolme vinkkiä joiden avulla kotiharjoittelu ei jää vain hyväksi ideaksi!