Haluan muuttaa nämä [väärät] uskomukset pilateksesta!
Rikotaan nämä viisi pilatesmyyttiä nyt ja lopullisesti! Kaikilla on oikeus mielipiteeseen eikä kaikkien tarvitse rakastua pilatekseen, mutta henkilökohtaisesti en halua vääristyneiden uskomusten olevan esteenä pilateksen harrastamiselle ja sen muutosvoiman kokemiselle, mitä harjoitus parhaimmillaan tarjoaa.
1) “Minun pitää olla hyvässä kunnossa ennen kuin voin aloittaa pilateksen.”
– Ei tarvitse! Jokainen aloittaa pilateksen omalla tasollaan, koska pilateksen on tarkoitus palvella sinua siinä missä nyt olet. Siksi jokainen kanssani aloittava uusi harjoittelija saa käyttöönsä henkilökohtaisen harjoitusohjelman. Sen sisältö vaihtelee riippuen ei pelkästään yleiskunnosta, mutta myös muista harjoitteluun vaikuttavista olosuhteista: esim. kehon mittasuhteet, mahdolliset taustalla olevat loukkaantumiset ja missä kehossa näkyy heikkoutta, missä voimaa ja missä kireyttä.
2) Niin sanottu perinteinen tai “klassinen pilates ei sovi nykyihmiselle, ja on vaarallista.”
– Kuulin tämän toteaman ihan ensimmäisessä pilatesohjaajakoulutuksessani kouluttajan suusta vuonna 2014. Nykyisen tietoni ja taitoni valossa tämmöinen kommentti on todella harmillinen ja haitallinen ei paitsi pilatekselle, mutta myös sen harrastajille.
Uskon, että kommentin taustalla on tietämättömyys siitä miten pilatesta perinteisesti harjoitellaan. Pilatekseen kuuluu paljon, satoja ja satoja erilaisia liikkeitä, joita voidaan tehdä maton lisäksi erilaisilla laitteilla ja välineillä, jotka kuuluvat pilatekseen. Liikkeitä on olemassa, jotta jokaiselle liikkuvalle keholle voidaan tarjota se siinä hetkessä optimaalinen harjoitus – mitä ikinä se tarvitseekaan! Kaikkien ei ole tarkoitus koskaan tehdä kaikkia liikkeitä (paitsi pätevän ohjaajan), koska kaikki eivät tarvitse samoja asioita!
Pilatesta kotona tunnit ja videot perustuvat pilateksen perinteiseen harjoitustapaan ja omaan tieto-taitooni, jota olen kartuttanut tauotta viimeiset 7 vuotta. Uskon, että olen fyysisesti sekä mentaalisesti harjoittelijana pidemmällä, kuin jos olisin uskonut ensimmäisiä pelottelevia kommentteja klassisesta pilateksesta. Ratkaisevaa on ollut löytää opettaja, jolla on riittävästi alkuperäisen pilateksen tuntemusta ja riittävä taito myös itse harjoittelijana!
Ohjaajanasi täällä pilateksen kotistudiolla jaan sen, mitä pilateksen systeemistä on helposti saavutettavissa ihan jokaiselle kotona. Ja sitä kaikkea on paljon! Täällä harjoitus perustuu sinun tarpeisiin. Ja kyllä, pilateksesta löytyy paljon haastavaa ja akrobaattistakin liikkeistöä jotka eivät sovi kaikille ja kaikissa tilanteissa. Minulle harjoituksen henkilökohtaisuus tarkoittaa myös sitä, että voin tarjota oppilailleni sopivaa haastetta, joka on tarkoituksenmukaista ja turvallista. Koska kukapa meistä ei haluaisi aina välillä ylittää itseänsä!
3) “Klassinen pilates on tylsää koska siinä tehdään aina vaan samaa.”
– No, jokaisella on oikeus mielipiteeseen :) Mutta minun mielipiteeni on se, että tämäkään ei pidä täysin paikkaansa.
Kyllä, meillä on perinteisessä pilateksessa tietty liikejärjestys reformerilla ja matolla. Järjestys antaa liikkumiselle raamit ja rutiinin. Sen ansiosta pilatesharjoituksessa voi oppia itsenäiseksi, eli harjoituksen voi tehdä myös ilman ohjaajaa. Itsenäisyys mahdollistaa sen että voit liikkua esteettä useammin jolloin aikataulut, budjetti ja sopivan studion sijainti eivät rajoita sinua.
Tuttu rutiini myös mahdollistaa sinulle paremman ohjauksen saamisen. Kun huomio ei ole niin vahvasti kiinni ohjaajan matkimisessa tai liiketeknisten ohjeiden kuuntelussa: “laita käsi sinne, hengitä, vedä jalka tänne, hengitä, aktivoi se tämä tuo lihas” on oikeasti mahdollista päästä käsiksi siihen, mitä juuri sinun pitää huomioida tässä hetkessä. Silloin harjoitus oikeasti vie eteenpäin ja antaa tuloksia.
Tämä on se syy miksi ohjaan tunteja niin kuin ohjaan, eli pienissä ryhmissä ja pikkuhiljaa auttaen jokaista kohti sitä omaa, henkilökohtaisesti parasta mahdollista harjoitusta.
Tiedän myös henkilökohtaisesti, että tutuista liikkeistä löytyy ihan aina uutta, koska kehomme ja mielentilamme on joka päivä erilainen. Ja kun harjoittelun myötä vahvistut ja kehosi muuttuu, niin myös harjoituksesi muuttuu ja kehittyy. Siihen tulee lisää liikkeitä, jotakin voi myös jäädä pois, tai tutut liikkeet alkavat yhtäkkiä haastamaan sinua uudella tavalla.
Kaikki tämä kuuluu pilatekseen mutta on oltava rehellinen: vain osa tästä voidaan saavuttaa videoita seuraamalla tai ryhmäohjauksessa, jossa ei ole henkilökohtaista palautetta. Eivät nämä huonoja vaihtoehtoja ole mikään, mutta potentiaalia on paljon enempään.
4) “Pilates on vain naisille.”
– Tämä ei ole totta vaikka prosentuaalisesti isompi osa pilateksen harrastajista taitaa olla naisia. Joseph Pilateksen studion ensimmäiset asiakkaat olivat erilaisia urheilun ja kehon ammattilaisia: tanssijoita, nyrkkeilijöitä ja urheilijoita, oopperalaulajia, näyttelijöitä. Kaikkien ammattiryhmien joukossa oli miehiä ja naisia, ja he kaikki liikkuivat eri tavalla.
Vielä tänäkin päivänä pilateksesta löytyy raakaa voimaa vaativia liikkeitä, jotka luontevammin sopivat erittäin vahvoille harjoittelijoille ja toisaalta liikkeitä, joita enemmän liikkuvuutta omaavan henkilön on luontevampi tehdä. Silti jakoa miesten ja naisten liikkeisiin ei mielestäni tarvita. Pilates on tehty sille ihmiselle joka sitä tekee, ja jokaiselle on olemassa se paras mahdollinen harjoitus!
5) “Mattopilates ei ole tehokasta.”
– Oma varovainen arvaukseni on, että yksi syy tähän uskomukseen johtuu siitä, miten paljon pilates ja sen harjoittelu on muuttunut vuosien saatossa. Suomessa pilates on tullut tunnetuksi erityisesti fysioterapeuttien ja muiden kuntoutusliikunnan ammattilaisten mukana ja on mahdollista, että tässä ympäristössä harjoitus on pilkottu niin pieniin osasiin tai harjoituksen huomio on esimerkiksi hengitystekniikassa niin vahvasti, että itse liikkuminen on jäänyt vähäiseksi. Olenkin monesti kuullut omien oppilaitteni aiempia pilateskokemuksia: “siellä maattiin ja hengitettiin”.
Toinen syy voi olla pilateksen siirtyminen ryhmäliikunnan maailmaan, missä jokaisen osallistujan on pystyttävä tekemään samaa liikettä riippumatta iästä, mittasuhteista tai liikuntataustasta.
Oli miten oli, se mattopilates jonka itse tunnen ja jota harjoittelen useamman kerran viikossa on suoraviivaista, tehokasta ja pitää sisällään kaiken sen, mitä keho tarvitsee vahvistuakseen. Matto nimenomaan haastaa, koska käytössämme on ainoastaan oma keho painovoimaa vasten.
– How can we have world peace? No one is happy. No one is healthy. Not one man in the United Nations can do my first five exercises!
Tämä sitaatti on Joseph Pilateksen haastattelusta New York Herald Tribune -lehdessä vuodelta 1964, ja sen ajatellaan viittaavan viiteen ensimmäiseen perusliikkeeseen jotka esitellään matolla:
Hundred, Roll Up, Single Leg Circles, Rolling Like a Ball, Spine Stretch Forward
Pilateksessa perusteet vahvistavat ja muuttavat kehoa kaikkein nopeimmin, ja usein alussa tämän muutoksen voi tuntea myös kaikkein konkreettisimmin. Kun tähän lisätään vielä vatsalihaksia vahvistava Ab Series tai “viiden sarja”, voi jokainen itse kokeilla kuinka tehokas harjoitus on vain 10 liikkeen voimin:
One Leg Pull, Double Leg Pull, Single Straight Leg Stretch, Double Straight Leg Stretch, Criss-Cross
Lisäksi kotiharjoittelijoiden apuna on yksi pilateksen alkuperäisistä pienvälineistä, Magic Circle eli “pilatesrengas”, joka tarjoaa jousimaisen vastuksen ja voi olla isoksi avuksi siinä, että tunnemme ja työskentelemme vahvemmin keskivartalosta käsin. Olen kirjoittanut aiemmin kotiharjoittelijan käyttökelpoisista välineistä, joiden avulla saat harjoituksesta vieläkin enemmän!
Joskus kannattaa kuunnella muita, aina kannattaa kokeilla itse
On totta, että pilateksesta löytyy nykyään paljon erilaisia tulkintoja ja versioita joka voi vaikuttaa siihen, mitä harjoituksissa korostetaan ja mitä sillä tavoitellaan. Valitettavasti näitä tyylieroja ei aina tuoda selkeästi esiin jotta pilateksen harrastajan olisi helpompi valita itselleen sopivin vaihtoehto.
Täällä Pilatesta kotona -kotistudiolla voit olla varma että pilates jota opit perustuu klassiseen eli Joseph Pilateksen alkuperäiseen harjoitussysteemiin ja nimenomaan siihen, miten kotiharjoittelija voi saada siitä suurimman mahdollisen hyödyn.
Vaikka keskitymmekin kotiharoitteluun ja erityisesti mattoon, haluan työssäni nostaa esiin pilatesta koko sen laajuudessa. On meidän ammattilaisten vastuu tarjota sinulle, pilateksen ystävälle, kaikki mahdollinen tieto ja taito joka auttaa sinua liikkumaan ja voimaan hyvin.
Jos haluat kuunnella muiden mielipiteitä, niin suuntaa silloin tänne lukemaan muiden kotiharjoittelijoiden kokemuksia. Ja kun olet valmis kokeilemaan ja muodostamaan omat mielipiteesi, täältä voit tutustua aloitusvaihtoehtoihin.
♡ Hanna, pilatesohjaajasi