PILATESTA KOTONA

View Original

Rutiiniksi pilates – kolme vinkkiä joiden avulla kotiharjoittelu ei jää vain hyväksi ideaksi!

Olen moneen kertaan sanonut ja sanon taas: se miten hyvä ja välitön energia Pilates Online -tunneilla on, yllättää minut aina uudestaan ja uudestaan!

Mutta tiedän myös omakohtaisesti miten erilaisten haasteiden kanssa fokus ei ole aina omissa rutiineissa ja hyvinvoinnissa. Minulla on ainakin tapana ajautua asioiden ja tilanteiden imuun, jonkinlaiseen selviytymismoodiin, mistä on vaikea lähteä liikkeelle.

Helposti ajatellaan, ettei puitteet ole otolliset pilatesharjoitukselle kotona. Tilaa on vähän, keho on kankea tai ajatellaan, että pitäisi valmiiksi osata jotakin. Tai mitä tahansa muuta! Minun mieleni ainakin keksii syitä, vaikka olisin jo päättänyt lähteä treeneihin.

Jos täällä on muitakin kaltaisiani, niin tässä TOP3 vinkkini, miten saat tehtyä pilateksesta (tai jostakin muusta) itsellesi rutiinin:

1. Kalenteroi

Inhoan tuota sanaa, mutta käytän sitä nyt tarkoituksella, jospa se jäisi mieleen paremmin! Eli jotta voit tehdä asioita, joita haluat tai tarvitset, on niitä varten varattava aikaa. Ei oikotietä onneen siinä. Mutta tämän ei tarvitse olla huono asia:

Valitse yksi ajankohta viikosta, jolloin pilatekseen lähteminen, maton levittäminen, tai jumppavaatteiden pukeminen on PALKINTO, joka rytmittää tai päättää päivän. Valitse sen mukaan, mistä todennäköisimmin ilahdut – aamun aloitus, lounastauko, syy lopettaa työt?

Suunnittele useampi harjoitusviikko kerralla, esim. 1 kuukausi. Minulla on tapana varata kaikki varattavissa olevat tunnit niin pitkälle kuin mahdollista. Näin varmista, ettei en ala kiireessä joustamaan liikaa omasta, arvokkaasta ajastani ja terveydestäni.

2. Laitteet (ja ihmiset) äänettömälle

Kun on itsellesi antamasi pilateshetken aika, älä anna minkään häiritä sitä, oli kyseessä sitten 10 minuutin liikuntatuokio tai tunnin treeni! Varmista että puhelimella ja tietokoneella on ilmoitukset pois päältä, piilota sähköpostisovellus ja jos mahdollista, jätä puhelin sen verran kauas, että et näe jos näyttö vilkkuu.

Ja ihmiset (heh), heitä ei tietenkään voi eikä tarvitse laittaa mutelle, mutta oman Zoomin voi, eli silloin et joudu stressaamaan kuulevatko muut kodin keskusteluja tai pilatestunnin aikaansaamaa ajoittaista puuskutusta ;) Jos sinun on vaikea keskittyä hälinässä tai muut tarvitsevat rauhaa, suosittelen harjoittelemaan kuulokkeet päässä. Olo todella on kuin salilla kun treenikaverin ahkerointi kuuluu vieressä.

3. Maltilliset tavoitteet kunniaan

Meiltä vaaditaan jatkuvasti ja paljon, huomiomme jakaantuu kaikkiin suuntiin, ja välillä tuntuu ettei riitä mihinkään. Silloin kalenterissa kuumottava harjoitus voi lisätä stressiä ja painetta. Entäs ne kaikki muut asiat, jotka pitäisi ratkaista nyt just, samanaikaisesti?!? Tiedän jo, että olo on treenin jälkeen hyvä ja päivä rullaa paremmin, mutta aina sekään ei auta.

Silloin kun minulla on painetta korvien välissä – ja kuten sanottua, mieleni keksii tekosyitä aina ja kokoajan – yksinkertaisin tapa varmistaa harjoituksen toteutuminen on madaltaa omaa vaatimustasoa. Päätän ensin vain vaihtaa jumppavaatteet päälle, miettimättä lopputulosta. Tämän jälkeen voin jatkaa päivääni muina naisina trikoissa, tai oikeasti aloittaa. Tässäkin vaiheessa joudun usein turvautumaan viimeiseen oljenkorteen: käyn makaamaan matolle tai laitteelle, miettimättä mitä kaikkea tulen tekemään, tai miten helppoa tai vaikeaa se on. Elämäni parhaat treenit ovat alkaneet usein näin!


Ja viimeisenä bonusvinkkinä tämä itselleni kaikkein tehokkain keino varmistaa säännöllinen treeni:

Nimittäin varauksen tekeminen ohjatulle tunnille!

Miksi? Ohjauksesta ja muiden läsnäolosta saa motivaatiota, ideoita ja inspiraatiota kotiharjoituksiin.


♡ Hanna